Crude Edge – tyngst i möbelbranschen

 

Att det visat sig funka ihop med Janne Schaffers gitarr skulle kunna vara skäl nog. Ett annat att det är grejer som kommer att överleva både sina tillverkare och sina ägare.

Ett tredje att det är något som Greta Thunberg & Co skulle gilla: miljövänligt, närtillverkat och 100 procent återvinningsbart.

Lägg därtill att varje plåt är speciellt utvald, varje skärning unik och det finns alla skäl att hålla ögonen öppna för den senaste uppstickaren i inredningsbranschen – Crude Edge.

Småländska möbler har alltid hållit världsklass. Det gör de här också. Fast kanske är de rent av coolare än alla sina föregångare; tillverkade för hand, bland gnistor och rök, i en smedja i ett skogsbryn utanför Tranås.

Bakom ligger två gamla vänner, Martin Lindén och Joakim Rydh, som på fritiden började tillverka prylar för sina egna hem. I dag är Crude Edge ett företag som växer snabbt – och i en riktning inte ens grundarna själva riktigt vet.

Att kunden kan påverka både design och material tillhör nämligen affärsidéerna. En ball barhylla? En rumsavdelare? En sänggavel? Ett superstadigt sammanträdesbord för sexton personer? Allt är möjligt med en glödhet svets och ett öga för design.

Det var det en viss Schaffer insåg när han valde att signera ett specialgjort och blytungt ställ för hårdrocksgitarrer från Crude Edge och skänka det till senaste upplagan av Musikhjälpen.

Heavy metal i dubbel bemärkelse, liksom.

 

FOTNOT: Crudge Edge betyder Rå Kant.